UEFA ndryshon zyrtarisht formatin e Ligës së Kampionëve: Më shumë skuadra, më shumë ndeshje dhe do të jetë një mini kampionat – ndryshimet i prekin edhe dy garat e tjera

Tanimë është zyrtare, formati i Ligës së Kampionëve është ndryshuar nga sezoni i ardhshëm do të jetë me me 36 klube pjesëmarrëse nga 32 sa ishin deri më tani.

Në një njoftim zyrtar UEFA ka njoftuar se nga edicioni 2024/25 do të ketë një format të ri, derisa ka shpjeguar se çfarë do të mbetet e njëjtë dhe si do të ndikojë në garat tjera të UEFA-s si Liga e Evropës dhe Liga e Konferencës.

Ka një arsye që futbolli evropian është një nga sportet më të suksesshme dhe më të njohura në botë. Nuk qëndron kurrë në vend. Që nga fillimi i kompeticionit inaugurues, i njohur si Kupa e Kampionëve Evropianë të Klubeve, në vitin 1955, UEFA ka evoluar vazhdimisht dhe ka përshtatur Ligën e Kampionëve të UEFA-s për të mbajtur ritmin me ndryshimet më të gjera në lojë.

Për të siguruar që formati i ri 2024/25 do të japë më të mirën për klubet, lojtarët dhe tifozët, UEFA e bazoi dizajnin e saj në konsultime të gjera me palët kryesore të interesit në komunitetin evropian të futbollit. Formati përfundimtar, lista e aksesit dhe kalendari për garat evropiane të klubeve u miratua më 10 maj 2022, në vijim të vendimit të UEFA-s të datës 19 prill 2021 për të futur një sistem të ri garash.

“UEFA ka treguar qartë se ne jemi plotësisht të përkushtuar për të respektuar vlerat themelore të sportit dhe për të mbrojtur parimin kyç të garave të hapura, me kualifikim të bazuar në meritat sportive, plotësisht në përputhje me vlerat dhe modelin sportiv evropian të bazuar në solidaritet”, tha. Presidenti i UEFA-s, Aleksander Ceferin.

“Jam vërtet i kënaqur që ishte një vendim unanim i Komitetit Ekzekutiv të UEFA-s, me Asociacionin Evropian të Klubeve, Ligat Evropiane dhe shoqatat kombëtare që të gjitha pajtohen me propozimin e bërë. Një tjetër dëshmi se futbolli evropian është më i bashkuar se kurrë”, ka thënë Ceferin.

Si do të ndryshojë formati i Ligës së Kampionëve nga sezoni 2024/25?

Ndryshimi kryesor në reformat e shpallura nga Komiteti Ekzekutiv i UEFA-s është largimi nga sistemi aktual i fazës së grupeve të formatit aktual. Faza e tanishme e grupeve të Ligës së Kampionëve  përfshin 32 pjesëmarrës të ndarë në tetë grupe me nga katër. Nga sezoni 2024/25, 36 klube do të marrin pjesë në fazën e Ligës së Kampionëve (ish-faza e grupeve), duke i dhënë mundësinë katër skuadrave të tjera të konkurrojnë kundër klubeve më të mira në Evropë. Këto 36 klube do të marrin pjesë në një garë të vetme lige në të cilën të 36 klubet konkurruese renditen së bashku.

Sipas formatit të ri, skuadrat do të luajnë tetë ndeshje në fazën e re të ligës (ish-faza e grupeve). Ata nuk do të luajnë më tre kundërshtarë dy herë – në shtëpi dhe jashtë – por do të përballen me ndeshje kundër tetë skuadrave të ndryshme, duke luajtur gjysmën e atyre ndeshjeve në shtëpi dhe gjysmën e tyre jashtë. Për të përcaktuar tetë kundërshtarët e ndryshëm, skuadrat fillimisht do të renditen në katër vazo. Çdo skuadër më pas do të hidhet në short për të luajtur me dy kundërshtarë nga secila prej këtyre vazove, duke luajtur një ndeshje kundër një ekipi nga secila vazo në shtëpi dhe një jashtë.

Kjo u jep mundësinë klubeve të testojnë veten kundër një game më të gjerë kundërshtarësh dhe rrit mundësinë për tifozët që të shohin skuadrat më të mira të shkojnë ballë për ballë më shpesh dhe më herët në garë. Do të rezultojë gjithashtu në ndeshje më konkurruese për çdo klub në të gjithë bordin.

Si do të ndahen katër vendet shtesë në fazën e grupeve të Ligës së Kampionëve?

Kualifikimi për Ligën e Kampionëve do të vazhdojë të jetë i hapur dhe do të varet nga pozicioni përfundimtar i një klubi në garat e ligës vendase të sezonit të mëparshëm, i kombinuar me pozicionin e secilës shoqatë në renditjen e koeficientit të klubeve të shoqatës. Baza e listës së aksesit do të mbetet e njëjtë si për sezonin aktual, dhe katër slotet shtesë të disponueshme në 2024/25 do të ndahen si më poshtë:

Vendi i parë: Ky vend do t’i shkojë klubit të renditur i treti në kampionatin e shoqatës në pozitën e pestë në listën e aksesit, e cila përcaktohet nga renditja e koeficientit të klubeve të shoqatës UEFA.

Sloti dy: Ky vend do t’i jepet një kampioni vendas duke e zgjeruar nga katër në pesë numrin e klubeve që kualifikohen përmes rrugës Champions të procesit kualifikues të kompeticionit, i cili do të përbëhet nga katër raunde kualifikuese.

Slotet tre dhe katër: Këto vende do t’u shkojnë shoqatave me performancën më të mirë kolektive nga klubet e tyre në sezonin e kaluar (dmth koeficienti i klubit të klubit të sezonit të kaluar , i cili bazohet në numrin total të pikëve të koeficientit të klubit të marrë nga secili klub nga një shoqatë pjesëtuar me numrin e klubeve pjesëmarrëse nga ajo shoqatë). Këto dy shoqata do të fitojnë secila nga një vend automatikisht në fazën e ligës (‘Pika e Performancës Evropiane’) për klubin që renditet më i miri në ligën e tyre vendase pas atyre klubeve që tashmë janë kualifikuar drejtpërdrejt në fazën e ligës.

Si do të arrijnë skuadrat në fazën eliminatore të Ligës së Kampionëve dhe a do të ndryshojë formati për fazën eliminatore?

Rezultatet e çdo ndeshje do të vendosin renditjen e përgjithshme në ligën e re, me tre pikë për fitore dhe një për barazim.

Tetë skuadrat më të mira në ligë do të kualifikohen automatikisht në raundin e 16-të, ndërsa skuadrat që përfundojnë në vendin e 9-të deri në vendin e 24-të do të garojnë në një fazë ‘Play-off’ me dy ndeshje për të siguruar rrugën e tyre për në 16-shen e fundit të kompeticionit. Skuadrat që përfundojnë në vendin e 25-të ose më poshtë do të eliminohen, pa akses në UEFA Europa League.

Formati i ri, me të gjitha skuadrat e renditura së bashku në një ligë të vetme, do të thotë se ka më shumë për të luajtur deri në natën e fundit të fazës së ligës.

Në fazën eliminatore, skuadrat që përfunduan në vendin e 9-të dhe të 16-të do të vendosen në shortin e play-off-it të fazës eliminatore, që do të thotë se do të përballen me një ekip të renditur nga 17 deri në 24 – me, në parim, ndeshjen e kthimit në shtëpi. Tetë skuadrat që mbizotërojnë në play-off-et e fazës eliminatore do të kalojnë më pas në raundin e 16-të, ku secili do të përballet me një nga tetë finalistët, të cilët do të kalojnë në raundin e 16-të.

Për të forcuar sinergjinë midis fazave të ligës dhe fazës eliminatore, dhe për të ofruar më shumë nxitje sportive gjatë fazës së ligës, çiftet e fazës eliminatore do të përcaktohen pjesërisht nga renditja e fazës së ligës, me një barazim i cili gjithashtu përcakton dhe përcakton rrugën. që skuadrat të arrijnë në finale.

Nga raundi i 16-të e tutje, gara do të vazhdojë të ndjekë formatin e saj ekzistues të raundeve me eliminim direkt që çon në finalen e zhvilluar në një vend neutral të përzgjedhur nga UEFA.

Të gjitha ndeshjet para finales do të vazhdojnë të luhen në mesjavë, duke njohur rëndësinë e kalendarit vendas të lojërave në të gjithë Evropën, ndërsa finalja do të vazhdojë të luhet të shtunën.

A do të ndryshojnë edhe formatet e Ligës së Evropës dhe Ligës së Konferencës nga sezoni 2024/25?

Po. Ndryshime të ngjashme të formatit do të aplikohen edhe në UEFA Ligën e Evropës (tetë ndeshje dhe për rrjedhojë tetë kundërshtarë të ndryshëm në fazën e ligës) dhe UEFA Ligën e Konferencës, e cila do të quhet Liga e Konferencave UEFA që nga viti 2024/25 (gjashtë ndeshje dhe për rrjedhojë gjashtë kundërshtarë të ndryshëm në fazën e ligës), me të dyja garat me 36 ekipe në fazën e ligës.

Si do të duket kalendari për formatin e ri të tre kompeticioneve?

Ndeshjet e Ligës së Kampionëve dhe Ligës së Evropës do të luhen midis shtatorit dhe janarit , ndërsa ndeshjet e Ligës së Konferencës së Evropës do të luhen midis shtatorit dhe dhjetorit . Secila nga tre garat e klubeve të UEFA-s do të ketë një javë ndeshje ekskluzive , ndërsa dy garat e tjera nuk do të planifikohen në këtë javë.

Në javët standarde, ndeshjet e Ligës së Kampionëve do të luhen të martën dhe të mërkurën, ndërsa ndeshjet e Ligës së Evropës dhe Ligës së Konferencës do të vazhdojnë të luhen ditëve të enjte.

Në javën ekskluzive të Ligës së Kampionëve, ndeshjet e LK do të luhen të martën, të mërkurën dhe të enjten. Në javën ekskluzive të Europa League, ndeshjet e Europa League do të zhvillohen të mërkurën dhe të enjten. Në javën ekskluzive të Europa Conference League, ndeshjet e Europa Conference League do të zhvillohen të enjten.

Për ndeshjet e fundit të secilës prej fazave të ligës së garave, të gjitha ndeshjet do të luhen njëkohësisht.

Si do të përfitojnë tifozët me formatin i ri të Ligës së Kampionëve?

Formati i ri i ligës do të përfshijë më shumë skuadra evropiane në çdo kompeticion dhe do t’i lejojë tifozët jo vetëm të shohin më shumë ndeshje më të mira evropiane, por edhe të shohin që ato ndeshje të zhvillohen më herët në garë.

Formati i ri do të sjellë një ekuilibër më të mirë konkurrues midis të gjitha skuadrave, me mundësinë që çdo ekip të luajë me kundërshtarë të një niveli të ngjashëm konkurrues gjatë gjithë fazës së ligës.

Çdo lojë ka rëndësi. Formati i ri i ligës do të sigurojë që çdo rezultat të ketë potencialin për të ndryshuar në mënyrë dramatike pozicionin e një ekipi, deri në dhe duke përfshirë ditën e fundit të ndeshjes. Fitorja ose humbja e ndeshjes së fundit të fazës së ligës mund të bëjë diferencën midis një skuadre që kualifikohet automatikisht në 16-shen e fundit, hyrjes në play-off ose eliminimit fare nga gara.

Si do të përfitojë formati i ri i Ligës së Kampionëve për lojën evropiane?

Ndryshimet e bëra janë krijuar për të siguruar të ardhmen pozitive të futbollit evropian në çdo nivel dhe për të përmbushur nevojat në zhvillim të të gjithë aktorëve të tij. Duke konfirmuar pa mëdyshje angazhimin e përbashkët ndaj parimit të konkurrencës së hapur dhe meritave sportive në të gjithë kontinentin, qëllimi i përbashkët ka qenë gjithashtu mbështetja e ligave vendase. Siç u përshkrua më lart, peizazhi i ri i garave të klubeve të UEFA-s do të lejojë më shumë ekipe dhe për rrjedhojë më shumë trajnerë dhe lojtarë të konkurrojnë në lojëra më konkurruese në skenën evropiane.

UEFA ka riafirmuar gjithashtu angazhimin e saj të fortë financiar për të gjithë futbollin evropian dhe do të iniciojë hapa për të siguruar që solidariteti të garantohet për klubet që nuk marrin pjesë në garat e klubeve të UEFA-s. Kjo do të përforcojë themelin e fortë mbi të cilin është ndërtuar loja në Evropë.

Si ka ndryshuar Liga e Kampionëve me kalimin e viteve?

Afatet tona kohore të Ligës së Kampionëve dhe Ligës së Evropës tregojnë më në detaje se si ka evoluar çdo kompeticion, që nga origjina e Kupës së Kampionëve të Klubeve të Evropës, e cila filloi në 1955, në Kupën UEFA dhe Kupën e Fituesve të Kupës UEFA dhe më së fundi në Formatet e garave të UEFA-s për klube për meshkuj që ekzistojnë sot.

Kombëtarja U18 e Kosovës në hendboll është kthyer nga Tashkenti i Uzbekistanit, flasin akterët kryesor pas kualifikimit historik

Rahoveci fiton Kupën e Ligës së Dytë