Revolucioni që bëri David Beckham në MLS, ai fitoi 500 milionë dollarë gjatë qëndrimit te LA Galaxy

David Beckham u tall nga shumë njerëz kur pranoi të merrte një ulje page prej 70 për qind për t’u bashkuar me LA Galaxy, por dy klauzola ‘unike’ në kontratën e tij me klubin nga MLS do të ndryshonin gjithçka.

Mbetet një nga transferimet më të mëdha në historinë e futbollit. Në atë kohë si 31-vjeçar, anglezi Beckham vendosi të nisë një sfidë të re në verën e vitit 2007, kur u largua nga Madridi për shkëlqimin dhe magjepsjen e Kalifornisë.

Ai i kishte kaluar 15 vitet e fundit duke luajtur me ekipet elitare të Evropës, duke fituar trofe me Manchester United dhe Real Madrid, kështu që kur ai paketoi valixhet për një ligë të re, njerëzit bënin pyetje. Dhe me të drejtë.

Por ajo që shumë njerëz nuk e dinë është se Beckham mori një vendim jashtëzakonisht të mençur për biznesin dhe ia doli mbarë.

Siç theksohet nga Joe Pompliano në një temë në Twitter, Beckham ishte në gjendje të negocionte një përqindje të të gjitha të ardhurave të ekipit si pjesë e kontratës së tij në LA Galaxy, që do të thotë se të ardhurat e tij u rritën në qiell në javët, muajt dhe vitet e ardhshme.

Dhe për të qenë të qartë, ato të ardhura përfshinin gjithçka nga mallrat, biletat dhe sponsorizimet, si dhe hot dog-ët, birra dhe nacho-t e shitura në ndeshje.

Në total, kur shtoni pagën, klauzolat dhe pjesën e të ardhurave, Beckham fitoi 255 milionë dollarë gjatë periudhës së tij pesëvjeçare me LA Galaxy apo thjeshtësuar ndryshe 50 milionë dollarë në vit.

 

Kjo është e drejtë. Ai mund të jetë qeshur për uljen e pagës me 70 për qind, por produkti i akademisë së Manchester United do të bëhej lojtari më i paguar në botë gjatë kohës së tij në Kaliforni.

Dhe përveç kësaj, ai gjithashtu negocioi të drejtën për të blerë një ekip në idenë e zgjerimit të MLS për 25 milionë dollarë pas daljes në pension, i cili ishte një veprim gjenial pasi Major League Soccer vazhdoi të rritej me kalimin e viteve.

Si rezultat i Beckham duke e bërë ligën më popullore, me shifrat e frekuentimit që vazhdonin të rriteshin rregullisht, MLS do të shtonte shtatë klube të reja në kohën kur ai u largua nga liga.

Tani, mesatarja e vlerës së një klubi të MLS vlerësohet në 582 milionë dollarë, që është një rritje prej 1,472 për qind nga vlera e saj më 2008 që ishte 37 milionë dollarë.

Për ta vendosur këtë lëvizje të zgjuar biznesi në një perspektivë të mëtejshme, St Louis pagoi 200 milionë dollarë për të fituar një vend më MLS në vitin 2019, ndërsa Charlotte pagoi një shumë të madhe prej 325 milionë dollarësh.

 

Dhe Beckham, natyrisht, ushtroi opsionin e tij prej 25 milionë dollarësh pas daljes në pension dhe korri shpërblimet.

“Në fund të fundit, numrat nuk gënjejnë. David Beckham ndërmori një rrezik të madh dhe u shpërblye duke e kthyer pagën e tij vjetore prej 6.5 milionë dollarësh në MLS në më shumë se 500 milionë dollarë”.

“Por MLS gjithashtu përfitoi – pjesëmarrja, të drejtat televizive dhe vlerësimet janë të gjitha të mëdha. Kjo është një fitore e favorshme për të gjithë”, thotë Pompliano.

Përderisa FIFA reagon menjëherë, FFK vazhdon t’iu shtyjë afatin futbollistëve të Gjilanit për të dalë të lirë

Zyrtare: Llapi rikthen talentin Nderim Hasani